Epic Cols EP 05 - Luz Ardiden, Frankrike

Epic Cols EP 05 - Luz Ardiden, Frankrike

Pyreneene er et av mine favorittområder i verden for sykling. De vakre bygningene i stein, det grønne landskapet og følelsen av et saktere liv. Det er et magisk sted, og på toppen av det hele finner du en klatring her som omfavner alt dette stedet har å by på. Luz Ardiden.

Jeg bodde i Luz-Saint-Sauveur, en liten by på terskelen til noen av de mest berømte klatringene i Tour De France. Tourmalet, Hautacam, Spandelles, og selvfølgelig også Luz Ardiden, som har vært finalearena for mang en innbitt kamp om Tour De France-seier.

Selve klatringen er en vei til ingenmannsland og selv midt på dagen er det ofte helt stille og ensomt så fort man har kommet seg ut av byen i bunnen. Men ikke tro dette blir en hviletur - 1000 høydemeter skal forseres over 13 km, hvilket gir en gjennomsnittlig stigning på 7 %. Beina kan virkelig få kjørt seg her.

Med Bright as Day 3000 på styret og Bright as Day 2000 på hjelmen satte jeg av sted og inn i skumringen.


Som så mange andre klatringer i området, starter også Luz Ardiden under tregrensa. Det er først etter 8 km du virkelig får dra full nytte av utsikten Luz Ardiden har å by på - du har da klatret 600 høydemeter. Svingen du da kommer til, som vist i bildet under, er utvilsomt min favoritt. En nydelig bue med grønt gress på alle kanter. I tillegg en forlatt steinbygning. Den perfekte hårnålssvingen!


Jeg klatrer min vei videre oppover mens lyset svinner. Himmelen over Col du Tourmalet på andre siden av dalen lyser opp i en nydelig rosa farge. En bred hårnålssving med sidevegger i betong sørger for en nydelig innramming av det hele.


3 svinger igjen. 2 svinger igjen. Jeg når toppen i mørket. Selve toppen er ikke blant de vakreste; et skianlegg med tilhørende parkeringsplass. Hadde det derimot vært en fantastisk kafé her oppe, hadde nok stedet vært betydelig travlere - man skal være forsiktig med hva man ønsker seg!


Etter noen få minutter på toppen i under 10 grader er det på tide å nye turen ned igjen. Veien ned igjen byr på flyt og åpne svinger, og er ikke overdrevent teknisk - her kan du virkelig gjøre unna kilometerne raskt!


Tilbake under tregrensa er det lange strekker mellom svingene. Etterhvert som luften også blir varmere blir det fristende å sykle enda fortere - med lyktene er sikten i mørket ingen hindring. Plutselig kommer jeg ut av skogsområdet og kan se lysene fra landsbyen Sazos. Over meg har jeg en nydelig og klar stjernehimmel.

Jeg setter sykkelen mot Luz Ardiden-skiltet på veien tilbake til Luz-Saint-Sauveur etter nok en fantastisk opplevelse. Nok en gang har jeg fått huket av en av mine favorittstigninger i mørket.
Fra samme sted kan du også sykle Col du Tourmalet. Den kan du lese mer om her: https://no.moonlightmountaingear.com/blogs/stories/epic-cols-ep-03-tourmalet-fra